Kunskapspartiet

Arbetsmarknad

Vår arbetslinje

Arbetsförmedlingen ska läggas ned i sin nuvarande form och ska ersättas av ett utbildningssystem, som den enskilde ansvarar för att söka utbildning igenom. I stället för att anmäla sig till Arbetsförmedlingen anmäler man sig till kurser eller för studievägledning.

När du är arbetslös behöver du vidareutbilda dig för att bli intressant för en framtida arbetsgivare eller om du väljer att starta något eget, vilket också ska vara en del av kursutbudet i utbildningssystemet.

Sverige ska vara en kunskapsnation. För det krävs det att det är enkelt att börja studera. Du ska få studera med basinkomst (se länk) på alla nivåer där all talad kommunikation är på svenska, inklusive teckenspråk. Svenska för invandrare (SFI) ska också tillåtas, liksom när du lär dig ett nytt språk med svenska som utgångspunkt.

Svenska medborgare och de som har permanent uppehållstillstånd ska få studera, men var vi ska sätta gränsen vet vi just nu inte.

I kurs- och programutbudet för arbetslösa ska det finnas allt i från att skriva CV till yrkes-, gymnasie- och universitetsutbildningar. Det ska vara examination efter varje kurs, med en betygsskala som anger hur väl eleven tillgodogjort sig utbildningen.

Traditionella arbetsförmedlingsutbildningar ska kunna ge betyget Icke godkänt och Godkänt. Efter en tid med enbart traditionella arbetsförmedlingsutbildningar ges enbart betyget Icke godkänt. Då måste man gå en riktig utbildning för att åter kunna få beloppet för Godkänt. Utbildningar på väg mot en högre utbildning ska kunna ge högre betyg.

Basinkomsten ska bero på hur väl eleven tillgodogör sig utbildningen. Vid högre betyg ska eleven bli belönad med högre basinkomst under lika lång tid som kursen motsvarar och studietakten.

All examination ska ske av oberoende lärare.

Den som inte deltar i någon utbildning eller tackar nej till sökta utbildningar, ska enbart få beloppet som motsvarar betyget Icke Godkänt.

Vi vill också erbjuda utbildning inom områden som just nu inte är heta, men kan bli det inom några år.

Vi kommer aldrig att kunna garantera att du som student får ett arbete inom ditt valda utbildningsområde efter avslutad utbildning, men du har gjort det du kan. Sverige som nation vinner på när fler utbildar sig och utbildning är en av de viktigaste delarna för att undvika kriminalitet. Vi tycker att ju fler som känner till hur verkligheten fungerar desto bättre är det!

De stöd som Arbetsförmedlingen i dag administrerar och som också behövs i framtiden kommer andra myndigheter att handlägga. Arbetsförmedlingen som namn kommer att vara kvar och enbart vara en kontaktyta mellan arbetsgivare och arbetstagare.

När artificiell intelligens (AI) börjar att kännas på arbetsmarknaden måste Sverige vara snabbrörligt.

Intressekonflikter som finns inbyggda i svenska systemet ska åtgärdas. Ett exempel är att en kommun slimmar hemtjänsten med minimalt antalet anställda. Staten försörjer sedan de arbetslösa med dagpenning och de som arbetar mår dåligt. Vi ska finna en kompromissmodell, som fungerar i långa loppet.

Sjukvård

Staten ska vara huvudman för all offentligt finansierad sjukvård. Vi ska utarbeta en styrmodell, som alla parter är nöjda med och som fungerar i det långa loppet. Personalen ska trivas med att gå till arbetet.

Det ska finnas tillgång till sjukvård som de flesta tycker är acceptabel.

Försäkringskassan

Systemet med personlig assistans, där den sjukförsäkrade själv får välja vem som utför assistansen ska avvecklas. Anställda familjemedlemmar eller anordnaren är i ett beroendeförhållande till personen som får assistansen.

Försäkringskassan ska utse assistanspersonalen och personalen ska ha staten som arbetsgivare. Incitament till fusk ska inte finnas. De som i dag arbetar inom berörda verksamheter är välkomna att arbeta för staten, men det får inte finnas något beroendeförhållande till den sjukförsäkrade.

Eftersom staten ska vara huvudman sjukvården, ska vi optimera processen för sjukskrivningar. Det kan ge oönskade intressekonflikter om många parter är inblandade.

I praktiken blir det inga större skillnader vid sjukskrivningar eftersom basinkomsten (se länk) kommer att ge Godkänt istället för Icke godkänt vid utebliven aktivitet. Det gör också att sjukskrivningen ska omprövas regelbundet, allt för att hjälpa till i rehabiliteringen.

Staten som arbetsgivare

Staten ska vara Sveriges bästa arbetsgivare. Arbetsmiljön ska vara den bästa. Vårt mål är att de som arbetar i statens verksamheter rekommenderar sina barn staten som arbetsgivare.

Det är det enda sättet vi i långa loppet kan locka blivande studenter att söka till att bli t.ex. lärare eller polis.

Det första steget är att vi får veta vad som fungerar och inte fungerar i en verksamhet. Vi vill höra samma sak från enskilda individer och verksamhetens ledning. Det blir verksamheternas ledningar som blir ansvariga att alla synpunkter kommer fram. Det ledningarna kan åtgärda själva ska de åtgärda utan vår inblandning. Behövs ändring av regler hjälper Kunskapspartiet till.

De som inte passar att arbeta för staten som arbetsgivare ska inte göra det. Ingen inom samma verksamhet ska behöva försvara något dåligt någon annan gör. Då mister potentiellt blivande studenter som vill söka till statens verksamheter förtroendet innan de ens har börjat.

Återkoppling i statens verksamheter

En organisation ska skapas för att ge underlag till regeringen om hur bra statens verksamheter fungerar och hjälpa till att utveckla dessa.

De ska exempelvis intervjua olika specialiteter inom polisen, kriminalvården och lärarkåren så vi vet att alla är del av en orädd organisation [Amy C. Edmondson. The Fearless Organization. 2019. isbn: 9781119477242] och fråga vad och hur saker kan göras bättre.

De ska kontrollera att internrevisionen fungerar och att alla statens verksamheter följer etablerade vetenskapliga metoder inom sitt respektive område.

Organisationen ska fungera som en katalysator för statens verksamheter och vara underlag för framtida instruktioner, förordningar och utredningar.

De ska ha en tipslåda, kunna ta egna initiativ eller uppdrag från regeringen. De ska få göra annonserade eller oannonserade besök.

Kompetensförsörjning

Prognoser för arbetsmarknadens behov inom olika utbildningar och inriktningar ska tas fram. Staten ska använda underlaget vid beslut av antalet utbildningsplatser.

Arbetsgivare ska kunna designa utbildningar efter behov, som staten betalar. Staten åtar sig att utbilda och står för de studerandes uppehälle genom basinkomsten. Arbetsgivaren åtar sig att anordna praktik och anställa efter examen.

Staten ska har lärlingsplatser (traineetjänster) för alla yrken i sina verksamheter. Det viktiga för att få dessa tjänster ska vara att du har rätt utbildning.

Arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandring som kräver tillstånd ska vara så liten som möjligt. Det uppnår vi genom att arbetsgivaravgiften blir högre när någon arbetar och har ett arbetstillstånd. Dessutom ska en minimilön vid arbetskraftsinvandring sättas.

Arbetstillstånd ska omprövas med jämna mellanrum med reglerna som gäller vid den nya prövningen.

Ingen som bor i Sverige ska behöva gå arbetslös p.g.a. onödig arbetskraftsinvandring. Det riskerar att förvärra den sociala oron. Alla som bor här ska veta att utbildning lönar sig.

Sedan 1990-talet har utbildningen oavsett nivå sakta urholkats. Det har lett till att vi som bor i Sverige inte är tillräckligt kvalificerade för arbetena i Sverige. Det måste vi ändra på och ge alla som bor i Sverige hopp om framtiden.

Anställning hos arbetsgivare

Kunskapspartiets liberala sida märks på vår syn på anställningsskydd, men innan de införs måste alla sociala skyddsnät vara på plats.

För både arbetsgivare och arbetstagare ska vara enkelt att ställa om till något nytt. Världen förändras snabbt och då kan inget vara statiskt. Arbetsgivare ska vara tillåtna att snabbt anpassa sin verksamhet därefter.

Vi tänker oss att alla heltids tillsvidare anställningar har en månads ömsesidig uppsägningstid. Ingen turordning. Om den avtalade arbetstiden är mindre än heltid, kan arbetstagaren säga upp anställningen på dagen och direkt börja studera med basinkomst.

Arbetsgivare måste ha en god arbetsmiljö för att locka arbetstagare.

All omställning till nya regler kommer att ske stegvis så att alla hinner att anpassa sig.


Copyright © 2025 Kunskapspartiet. Alla rättigheter förbehållna. Partiprogrammet får fritt användas för att granska vår politik. Källan ska anges.
Vi använder enbart nödvändiga kakor och loggar alla säkerhetsrelaterade händelser för analys vid behov.